Dorrie Stoop Fonds

Dorrie Stoop

Theodora (Dorrie) Stoop werd in 1895 in Soerabaja (voormalig Nederlands-Indië) geboren als vierde dochter van Adriaan Stoop (1856-1935) en Miente Stoop-Van Deventer. Haar vader maakte eind negentiende eeuw met de Dordtsche Petroleum Maatschappij fortuin in de opkomende aardolie-industrie in Nederlands-Indië. Vlak voor de eeuwwisseling keerde het gezin Stoop  terug naar Nederland. In 1897 vestigde het gezin, dat inmiddels uit vier kinderen bestond, zich in villa De Rijp in Bloemendaal.


Dorrie had een brede kunstzinnige belangstelling, volgde muzieklessen en speelde niet onverdienstelijk piano. In 1919 trouwde Dorrie met de Zwitserse kunsthandelaar Han Coray, en het paar vestigde zich in Zürich. Dorrie overleed in 1928 op 33-jarige leeftijd. Zij had geen kinderen.


Ter nagedachtenis van Dorrie werd op 18 oktober 1935 het Dorrie Stoop Fonds opgericht. Het kapitaal van het fonds wordt gevormd door het deel van de nalatenschap dat Dorrie zou zijn toegekomen. Vanaf het begin is het fonds beheerd door de nazaten van Adriaan Stoop en Miente Stoop-Van  Deventer.


Meer informatie over de geschiedenis van  de familie van Dorrie Stoop is te vinden op de website van de Stichting Stoop-Van Deventer.